عالم ناسوت کجاست و چگونه عالمی است؟
[ad_1]
هستی 4 جهان دارد که اولی آن ناسوت و سپس ملکوت و جابوروت و لاهوت است. ناسوت به معنای طبیعت، جهان مادی و جهان ناسوت به معنای جهان ماده، حرکت، زمان و مکان است.
ناسوت همان عالم ماده و جسمانی است که برخی از علما آن را عالم ملک نیز می نامند.
چند عالم وجود دارد؟
در اصطلاح فلسفی، کلمه «جهان» به موجودی یا موجوداتی اطلاق می شود که نسبت به مراتب کلی هستی، مرتبه خاصی را اشغال می کنند. بسیاری از فیلسوفان و عرفا وجود را به چند عالم جداگانه تقسیم کرده و برای هر کدام نام هایی برگزیده اند.
چهار دنیا
برخی از فیلسوفان، حکما و عرفای اسلامی معتقدند وجود و جهان دارای چهار طبقه و مرتبه است که عبارتند از: ناسوت، ملکوت، جابوروت و لاهوت.
علم ناسوت
مراد از این عالم همان عالم طبیعت و شهادت و متاع است یعنی عالم جسمانی و اجسام و ماده و مواد که حرکت و زمان و مکان در آن نقش دارد. عالم ناسوت در مقایسه با عالم ملکوت مانند پوست است، یعنی لایه عالم ملکوت است.
دنیای ناسوت کجاست؟
علم ناسوت به معنای جهان مادی و طبیعت است. این جهان گذرگاهی برای رسیدن به عوالم برتر مانند جبوروت، ملکوت و لاهوت به شمار می رود. دنیای ناپایداری پایین ترین مرحله در سیر پیشرفت انسان است و تغییر و نیستی از ویژگی های آن به شمار می رود. این واژه اغلب در آثار عرفانی و فلسفی به کار می رود.
آثار لغت شناسی و نیز نوشته های فلسفی، عرفانی و کلامی به مفهوم ناسوت می پردازد و شاید بتوان همه این تعاریف را معادل سازی این واژه با جهان و عالم ماده دانست.
ناسوت در لغت
برخی از لغت شناسان منشأ ناسوت را برای ما می دانند که مانند ملک در آخر آن برای اغراق اضافه شده است. برخی دیگر بر این باورند که ناسوت کلمه ای است با ریشه عبری، برخلاف الهیات و مختص مردم است. به همین دلیل است که در آثار لغت نویسی مدرن، ناسوت به معنای فطرت انسان گرفته شده و از ما می آید.
جهان ناسوت در آثار فلسفی و کلامی و عرفانی چیست؟
در شناخت این واژه که در آثار عرفانی، فلسفی و کلامی متداول آمده است، می توان موارد زیر را مشاهده کرد:
- ناسوت انسان است و مقدم بر خداشناسی است که الهی است.
- ناسوت بدن انسان است.
- دنیای این دنیا یا به عبارتی دنیای گاتی است.
- این یکی از سه جهان همراه با قدرت و پادشاهی است. با توجه به عالم الهیات، می توان آن را یکی از عوالم چهارگانه دانست.
- یکی از مراتب وجود و شاید مرتبه پنجم است.
- ناسوت عالم ادله است (آنچه مشهود است) یعنی عالم جسمانی و اجسام و ماده و مادیات و بالاخره حوادث و زمان ها که گاهی آن را عالم ملک و گاهی عالم ناسوت می گویند.
- در ادبیات عرفانی صندوق و تابوتی که جسد موسی را بر آن نهاده اند، عالم ناسوت می گویند و یا یکی از نام های اولین قاتل معرفی شده توسط قرآن یعنی قابیل نیز ناسوت معرفی شده است.
با توجه به همه این تعاریف، می توان گفت که جهان ناسوت، عالم اجسام و مخلوقات است که نسبت به سایر عوالم، دنیایی پست تلقی می شود; بنابراین انسان در سیر کمال، پست ترین مرتبه و کثیف ترین عوالم نامیده می شود و دارای خصوصیات تغییر و نیستی است و ده حجاب پوشیده است، یعنی. کفر، شرک، ظلم، جهل، کینه، حسد، طمع، غضب، شهوت و تکبر.
پیوند جهان ناسوت با عوالم دیگر
ناسوت یکی از عوالم سه گانه یا چهارگانه است که به نوعی در عالم خلقت نهفته است و سایه عالم عقول و حتی عالم ملکوتی کوچک به شمار می رود.
این تعبیر با توجه به اینکه این جهان تولد ملکوت است و حتی به آینه آن تعبیر می شود، شاید چندان اشتباه نباشد. به هر حال در بسیاری از آثار راه رسیدن به ملکوت را از طریق ناسوت و بدون تعلق به آن دانسته اند; با این حال، نمی توان سفر به حقیقت را بدون در نظر گرفتن آن آغاز کرد.
برخی معتقدند همانطور که بعد الهی و معنوی انسان برای پیروزی در جنگ یاورانی دارد، بعد حیوانی و مادی انسان یا بعد نستوه او نیز برای پیروزی در جنگ از یاران استفاده می کند. سربازان ابعاد ناسوتی نیز به دو دسته درونی و بیرونی تقسیم می شوند، همانطور که همراهان بعدی ناسوتی، همراهان ابعاد ناسوتی درونی انسان برای مبارزه با بعد انسانی خود هستند.
ناسوت در ادیان آسمانی و قرآن
این کلمه در متون روایی اسلامی وجود ندارد; اما در ادبیات عرفانی و فلسفی و کلامی به جای جهان مادی و طبیعت و غیره کاربرد فراوانی داشت. برخی معتقدند که این اصطلاح ریشه در اعتقاد مسیحیان معتقد به عیسی (م.ن) دارد که ناسوت و الهیات در عیسی (م.ن.) متحد و تجلی یافته اند.
حال در این که آیا ناسوت عروج کرد و به علم کلام رسید یا اینکه کلام نزول کرد و با ناسوت ادغام شد اختلاف است; ادیان به معنای انحلال الوهیت در جامعه است.
البته ناگفته نماند که برخی از عرفای مسلمان نیز به نوعی مدعی هستند که روح الهی یعنی روح خدا در ناسوت یعنی روح انسان حلول است و بر این اساس ادعا می کنند. «انا الهک».
4 جهان ناسوت
به گفته برخی از فیلسوفان اسلامی، ناسوت از 4 جهان دیگر نیز تشکیل شده است
از نظر اسلام اینجا دنیای ذرات یا روزهاستاین زمانی است که خداوند از انسان عهد گرفت تا بر وحدت او گواهی دهد.
گیتی به همه هستی، جهان و جهان اطلاق میشود که شامل تمام فضا، زمان و محتویات آنها از جمله سیارات، ستارگان، کهکشانها و سایر اشکال ماده و انرژی است.
برزخ مکانی در ادیان یهود، مسیحیت و اسلام است که به قداست زمین و بهشت و جهنم است اما مردگان آن مقام هیچ یک از این عوالم را ندارند. مردم پس از مرگ از این دنیا به برزخ می روند.
رستاخیز یا زنده شدن مردگان مفهومی است که به معنای زنده شدن موجودی پس از مرگ است. این واژه یک مفهوم دینی است و در دو جنبه مختلف به کار می رود، یکی اعتقاد به احیای ارواح فردی که در حال حاضر در حال پیشرفت است و دوم رویکرد دیگری که تنها یک بار و در قالب «قیام مردگان» است. در پایان جهان اتفاق می افتد
در نهایت بهتر است بدانید:
چه دنیای پادشاهی عالم غیب و عالم نفس و عالم مجرّد است که آن را عالم مثال و عالم برزخ نیز می گویند و مرتبه و خلسه بالاتر از عالم طبیعت است. که دارای اشکال و ابعاد است اما فاقد حرکت و زمان و تغییر است.
دنیای قدرت این عالم عقل و عالم معناست که عاری از صورت و ابعاد و اشباح و بالاتر از عالم ملکوت است.
محقق الهیات این عالم الوهیت و عالم خداست. به معنای ذات مقدس ذاتی است که مجموع تمام صفات کامل است.
علاوه بر طبقه بندی جهان به 4 قسمت ناسوت، ملکوت، جیروت و لاهوت، هفت طبقه بندی دیگر نیز وجود دارد.
نام هفت جهان
برخی آسمان ها را از نظر اجزاء تشکیل دهنده به هفت قسمت تقسیم کرده اند و برخی برای هر یک از هفت آسمان نام خاصی ذکر کرده اند.
این بت پرستان عناصر موجود در عالم خلقت را جدا می کردند و عوالم را از آنها تفسیر می کردند
[ad_2]